Ανακοίνωση για την κατάθεση Νομοσχεδίου που καταργεί το "προνόμιο"

Αθήνα 5/9/2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καταγγέλλουν την επιχειρούμενη κατάργηση του «προνομίου» των υπαλλήλων σ’ αυτές από σχέση εξηρτημένης εργασίας, με νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε την 1/9/2011.

Την κατάργηση δηλαδή του δικαιώματος να διεκδικούν τις αποζημιώσεις και τα  δεδουλευμένα τους σε περίπτωση ανάκλησης  της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης που εργάζονται, όντας πλέον άνεργοι και απλήρωτοι.

Χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς κανένα διάλογο και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το υπουργείο οικονομικών, αιφνιδιαστικά επιχειρείται η κατάργηση ενός δικαιώματος  που ισχύει για όλους τους άλλους υπαλλήλους.

Η Ομοσπονδία μας από το 1995 (αρμόδιος υπ. Εμπορίου κ. Κ. Σημίτης) ξεκίνησε έναν αγώνα για την εφαρμογή του προνομίου και στους εργαζόμενους των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Το 1997 με το ν.2496/97 (αρμ. υφυπ. Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης) εφαρμόστηκε. Το 2003 με το Π.Δ. 332/2003 (αρμ. υφ. Ανάπτυξης κ. Κ. Κουλούρης) καταργήθηκε εκ νέου. Το 2007 με το ν. 3557/07 (αρμ. υφ. Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου) επανήλθε η ισχύς του.

Όλος  ο αγώνας των εργαζομένων του κλάδου και της Ομοσπονδίας μας επί δύο δεκαετίες καταργείται με μια σειρά του αρθρου 48 παραγραφος 1 του ν/σ  :

« Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν.δ. 400/1970 καταργείται.»

Η σχετική επιχειρηματολογία περί εναρμόνισης του εθνικού δικαίου με την Οδηγία 2001/17 Ε.Κ. είναι νομικά αβάσιμη σύμφωνα και με την άποψη των πιο έγκριτων νομικών που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο 6.9.2011 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η Ομοσπονδία μας αντιδρώντας άμεσα έχει αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή σε όλα τα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, ενημερώνοντας τους τόσο για την νομική πλευρά και την ιστορική εξέλιξή του θέματος όσο και για τον άδικο και αντικοινωνικό χαρακτήρα του προτεινόμενου μέτρου,  έτσι ώστε να αποσυρθεί η σχετική διάταξη.

Απορούμε με την επιχειρούμενη αυτή ενέργεια. Γίνεται από άγνοια και ελλιπή πληροφόρηση ή αποβλέπει στην εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων;

Η ασφαλιστική αγορά και η προστασία των ασφαλισμένων εξασφαλίζονται με μέτρα εξυγίανσης-πρόληψης  και υπεύθυνη εποπτεία και όχι από αντικοινωνικά και άδικα μέτρα εναντίον των υπαλλήλων των ασφαλιστικών εταιριών.

Εκτιμούμε ότι αν εξετασθούν από τους αρμόδιους με προσοχή οι θέσεις μας θα πρέπει να αποσυρθεί η σχετική διάταξη.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί εάν επιμείνει το υπ. Οικονομικών σε μια τέτοια διάταξη είναι τεράστιο και μας αφορά όλους. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για τις εξελίξεις.

Για το

Εκτελεστικό Συμβούλιο