news img
latest news

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όλο και περισσότερο περνάει η άποψη για την ανάγκη περιστολής του εργατικού κόστους. Συνδέουν άμεσα τη μείωση του κόστους αυτού με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι αμείλικτο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο άμεσα και για την ανάγκη επενδύσεων των κερδών σε εκπαίδευση και τεχνολογία. Τα κέρδη δεν τα πολυσυζητούν. Η εύκολη και πιο ορατή λύση από τη σκοπιά των επιχειρηματιών, των πολιτικών τους συμμάχων, των δικών τους δημοσιογράφων, τα εύκολα θηράματα, είναι οι διαχρονικές κατακτήσεις των εργαζομένων, οι μισθοί και τα επιδόματα, ο χρόνος εργασίας, όλα αυτά που συμβάλλουν στο να γίνεται πιο αξιοπρεπής η ζωή των πολιτών εκείνων που έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου ή του εργάτη, και όχι του εργοδότη.

Έχει μπει στο στόχαστρο των πολιτικών που κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες η εργασιακή και συνταξιοδοτική ασφάλεια των πολιτών. Επιδιώκουν να αυξηθεί το άγχος για το αύριο, η ανασφάλεια. Έχει αναχθεί σε κοινωνική αξία η επαγγελματική ανασφάλεια. Ο ασφαλής εργαζόμενος πολίτης θεωρείται μη παραγωγικός, κάτι σαν άνθρωπος του χθες και όχι του σήμερα, βαρίδι για την κοινωνία της αγοράς, άρα απόβλητος από την κοινωνία του άγχους, του ανταγωνισμού, του ατομισμού που διαμορφώνουν και πρέπει να ριχτεί στον κοινωνικό καιάδα της ανεργίας και της ανέχειας, για να συντηρούνται οι χαμηλοί μισθοί και η μη διεκδίκηση.

Πέρα από το γεγονός ότι με τις νεο«φιλελεύθερες» αυτές λογικές οδηγούμαστε σε κοινωνία ζούγκλας, πόσο επιβεβαιώνονται οι αντιλήψεις αυτές από τα διεθνή αποτελέσματα;

Στον πίνακα της Eurostat που ακολουθεί φαίνεται η σχέση μισθών και ανταγωνιστικότητας των χωρών του ΟΑΣΑ. Οι πλέον ανταγωνιστικές χώρες είναι αυτές που παρέχουν τους υψηλότερους μισθούς και σημαντική κοινωνική προστασία. Αντίθετα, οι λιγότερο ανταγωνιστικές είναι αυτές που έχουν τα χαμηλότερα εργασιακά δεδομένα. Στις πρώτες τέσσερις θέσεις της ανταγωνιστικότητας παγκόσμια, βρίσκονται τρεις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν και υψηλούς μισθούς και κοινωνική προστασία πολύ μεγάλη. Αντίθετα η Ελλάδα είναι 46η στην ανταγωνιστικότητα και οι μισθοί καθώς και η κοινωνική προστασία, είναι πολύ χαμηλοί σε σχέση με άλλες χώρες. Και η γενική αυτή τάση φαίνεται από την καμπύλη γραμμή. Στην Ελλάδα των πολλαπλών νομοθετικών παρεμβάσεων των τελευταίων χρόνων σε βάρος των εργαζομένων, έχουμε επιπλέον πτώση της ανταγωνιστικότητας για το 2005, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.

Φαίνεται ότι για λόγους πρόσκαιρης κερδοφορίας, μεταφοράς πλούτου από τους ασθενέστερους σε ισχυρότερους, οι αρμόδιοι επιμένουν να αγνοούν ή αρνούνται να παραδεχθούν ότι η ανταγωνιστικότητα συμβαδίζει με την παραγωγικότητα η οποία θέλει εργαζόμενους εκπαιδευμένους και ικανοποιημένους, ώστε να μπορέσουν χωρίς ανασφάλειες, άγχη και φοβέρες, να αποδώσουν με το όλον του εαυτού τους και όχι μόνο με τη φυσική τους παρουσία. Το 1984 ο πρόεδρος της Ζήμενς στην Γερμανία είχε πει στη Γεν. Συνέλευση των μετόχων ότι δεν τον ενδιαφέρει τόσο η φυσική παρουσία των εργαζομένων στο εργοστάσιο, όσο η ψυχική τους παρουσία. Και αυτό θέλει τον τρόπο του. Σίγουρα ήταν εργοδότης που είχε προοπτική και όραμα και δεν επεδίωκε μόνο τα κέρδη του σήμερα.

 

Ποιοι Είμαστε

Η Ο.Α.Σ.Ε ιδρύθηκε το 1977 σαν δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση, με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ο.Α.Σ.Ε.) και με έδρα την Αθήνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9 κ ΣΙΝΑ, 106 72 ΑΘΗΝΑ

210-3616572

info@oase.gr

oase orig logo

oase logo footer