Ανακοίνωση για τις αντεργατικές ενέργειες της Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αθήνα 16-9-2011

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Προχθές, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποφάσισε να απολύσει 120 εισπράκτορες με τους οποίους συνεργαζόταν, επί σειρά ετών. Μια ενέργεια που έρχεται να προστεθεί στην απόφαση για μείωση των μισθών 140  εργαζομένων στην ίδια εταιρία, με καθεστώς συμβασιούχων.

Η Εθνική Ασφαλιστική που ηγείται στο χώρο μας, και οι επιλογές της σηματοδοτούσαν ανέκαθεν τις εξελίξεις στον κλάδο μας, οφείλει αν μη τι άλλο να ασκεί πολιτική ανάπτυξης και σταθερότητας, προάγοντας την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα εργαζόμενους και ασφαλιζόμενους. Δυστυχώς η Διοίκησή της επέλεξε να ακολουθήσει άλλη «επιχειρηματική ηθική», σε αντίθεση με τα βραβεία τα οποία επιδεικνύει. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες μειώνει απροκάλυπτα τους ήδη χαμηλούς μισθούς 140 συμβασιούχων υπαλλήλων της και δείχνει την «πόρτα» σε ακόμα 120 εργαζόμενους, οι οποίοι με τις οικογένειές τους, προστίθενται, με συνοπτικές διαδικασίες, στο μακρύ κατάλογο των ανέργων, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που στηρίζουν την επιχείρηση τόσα χρόνια. Μάλιστα, όλα αυτά την στιγμή που ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρίαMellon Α.Ε. για να αναλάβει την είσπραξη των συμβολαίων.

Η Ομοσπονδία δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων εισπρακτόρων και συμβασιούχων που αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού της Εταιρίας. Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά τις αντεργατικές ενέργειες της Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, που εντάσσονται στη γενικότερη «μνημονιακή» πολιτική κατάργησης των εργατικών δικαιωμάτων, των Συλλογικών Συμβάσεων και της εφαρμογής «ελαστικών μορφών εργασίας».Καλούμε τη Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής να αποσύρει άμεσα τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αναλογιζόμενη όχι μόνο τις σοβαρότατες επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και στην ίδια την Εταιρία.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Είναι βέβαιο ότι η «φωτιά» έχει ήδη πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα φτάσει παντού. Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε και να προασπίσουμε την εργασία μας και τα δικαιώματα μας είναι η ενότητα μας και η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία μας και την Ομοσπονδία. Από κάθε ένα από εμάς εξαρτάται εάν θα επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για  το μέλλον μας. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες πολιτικές μας πεποιθήσεις, τις προβλέψεις και τις προσδοκίες μας, η επιλογή και η ευθύνη για αυτήν την επιλογή, παραμένει στον καθένα από εμάς.

Για το

Εκτελεστικό Συμβούλιο