Ανακοίνωση για το ΤΕΑ - ΕΑΠΑΕ

Αθήνα 14 Οκτώβρη 2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνάδελφοι,

Το Επικουρικό μας Ταμείο ανεξαρτητοποιήθηκε με πρωταρχικό στόχο να εξασφαλιστούν οι συντάξεις του, οι οποίες αν εντασσόταν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και με τις μειώσεις που επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση έβαιναν προς εξαφάνιση. Ιδιαίτερα δε για τους πιο αδύναμους οικονομικά συναδέλφους μας.
Από τον Μάρτη, μέρα με τη μέρα προσπαθούμε να θωρακίσουμε αλλά και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες με τις οποίες το παραλάβαμε και ταυτόχρονα να προστατέψουμε την περιουσία του. Έτσι προχωρήσαμε σε νέο Κανονισμό Λειτουργίας, δημιουργία Επενδυτικής και Αναλογιστικής επιτροπής, κανονισμό επενδύσεων και νέα επενδυτική πολιτική, κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων, επιλογή Θεματοφύλακα και Διαχειριστών μέσα από διαφανείς διαδικασίες, διαδικασία εκσυγχρονισμού του μηχανογραφικού εξοπλισμού, διαδικασία αναβάθμισης των μηχανογραφικών προγραμμάτων, και πολλές άλλες καθημερινές και μικρότερες βελτιώσεις.
Ταυτόχρονα εκπαιδεύτηκε το νέο προσωπικό και συνεχίστηκε με εξαιρετικό τρόπο τόσο η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του όσο και η κανονική διαδικασία καταβολής των συντάξεων. Σ’ αυτή την τεράστια αλλαγή που συντελείται, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ήταν πρωταγωνιστές με την καθημερινή και κοπιαστική δουλειά τους. Η ΟΑΣΕ εξακολουθεί να διατυμπανίζει ότι η ωριμότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν όλοι οι φορείς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το Ταμείο ως πρότυπο και να διαφυλαχτεί το ιστορικής σημασίας εγχείρημα που ήδη τα οφέλη του είναι ορατά και σε ασφαλισμένους και σε συνταξιούχους. Δυστυχώς οι εκπρόσωποι του φορέα των συνταξιούχων δεν επιδεικνύουν αυτή την ωριμότητα.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια συναντήσαμε δυο σημαντικότατες αρνήσεις από πλευράς της διοίκησης της  Ένωσης Συνταξιούχων, που συμμετέχει στην Διοίκηση.
Η κατηγορηματική τους άρνηση για να τροποποιηθεί το καταστατικό έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης των παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εν ενεργεία αλλά και των συνταξιούχων.
Η δικαιολογία τους ήταν ότι δεν μπορούσε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή να προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού του, άποψη που συνέχισαν να διατυπώνουν παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Ταμείου.
Γιατί συνέχισαν να αρνούνται; Στο κάτω-κάτω, το αν μπορούσαμε να κάνουμε την τροποποίηση θα το έκρινε το Υπουργείο στο οποίο θα την υποβάλλαμε αν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στην Διοίκηση του Ταμείου.

Το δεύτερο ατόπημα κατά την άποψή μας ήταν η πεισματική άρνηση των εκπροσώπων της Ένωσης των συνταξιούχων να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο αναπροσαρμογής των συντάξεων που δεν θα έθιγαν τους συνταξιούχους συναδέλφους μας με τις χαμηλότερες συντάξεις, αλλά παράλληλα δεν θα επιβάρυναν καθόλου και τους υψηλοσυνταξιούχους.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του Ταμείου μας είχαν υποστεί τις μειώσεις που τους επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι της συγκυβέρνησης. Στο σύνολο της δαπάνης για τις συντάξεις του Ταμείου αυτό ανέρχονταν σε περίπου 33%.
Με βάση την αναλογιστική μελέτη συμφωνήθηκε με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και το Υπουργείο ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του Ταμείου με χρονικό ορίζοντα 12 ετών.Θα έπρεπε λοιπόν για να τηρήσουμε αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσουμε σε μειώσεις της συνολικής δαπάνης των συντάξεων κατά 35% για το 2013.
Αναλαμβάνοντας το Ταμείο και έχοντας πια πολύ καλύτερη πρόσβαση στα δημογραφικά στοιχεία των ενεργών και των συνταξιούχων, ξανατρέξαμε την αναλογιστική μελέτη η οποία παρουσίασε βελτιωμένα αποτελέσματα.
Δεν ήταν λοιπόν απαραίτητο να προχωρήσουμε σε καμία περαιτέρω μείωση σύνταξης και γι’ αυτό προτείναμε,  για το έτος 2013, να παραμείνουν οι συντάξεις ως ακριβώς έχουν σήμερα, πράγμα που σήμαινε ουσιαστική αύξηση για ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους γιατί πλέον είμαστε το μονο Ταμείο που καταβάλουμε Δώρο Πάσχα, Επίδομα Άδειας και Δώρο Χριστουγέννων.
Και σε αυτό συναντήσαμε την κατηγορηματική άρνηση της Ένωσης Συνταξιούχων,
Η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι το Ταμείο μας είναι Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και πρέπει να δίνει συντάξεις λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις εισφορές που έχει δώσει ο καθένας και όχι τον τρόπο των μειώσεων που έχουν επιβληθεί από τους μέχρι σήμερα νόμους για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Ξεχνάνε φαίνεται ότι το Ταμείο μας «προσπαθεί» να γίνει Επαγγελματικό (όταν συμπληρώσει πλήρως τα αποθέματά του με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα), ότι είναι Ταμείο Κοινωνικής υποχρεωτικής Επικουρικής Ασφάλισης και  ότι στα άλλα ομοειδή Ταμεία που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, το ίδιο το Υπουργείο επέτρεψε προσαρμογές με βάση τους προηγούμενους νόμους που μείωσαν τις συντάξεις.
Προχωρήσαμε λοιπόν, με την πλειοψηφία που διαθέτουμε στο Δ.Σ. του Ταμείου, στην λήψη αυτής της απόφασης και την έχουμε στείλει για έγκριση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και το Υπουργείο.
Σαν απάντηση η Ένωση Συνταξιούχων προχώρησε σε ΑΓΩΓΗ κατά του Ταμείου, γιατί δεν κάναμε οριζόντιες μειώσεις 35% σε όλες τις απονεμόμενες (αρχικές) συντάξεις!!!!!
Ακούγεται παράλογο; Και βέβαια όχι, αν ξέρουμε ότι οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας που αποτελούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου τους, λάμβαναν όλοι την υψηλότερη σύνταξη και εξ’ αιτίας αυτού το κράτος τους είχε επιβάλει μειώσεις που έφταναν μέχρι και το 42%.
Σου λένε λοιπόν. Αν εφαρμοστεί σε όλους η μείωση του 35% εμείς θα έχουμε αύξηση των καταβαλλόμενων συντάξεων 7% !!!
Αδιαφόρησαν λοιπόν για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 200 ευρώ που ενώ το κράτος δεν τους είχε επιβάλλει καμία μείωση και με την εφαρμογή του 35% θα έβλεπαν την σύνταξή τους να κατρακυλάει στα 130 ευρώ και προχώρησαν σε ευθεία επίθεση κατά της απόφασης του Ταμείου.

Τα συμπεράσματα μπορεί θεωρούμε να τα βγάλει ο καθένας και η κάθε μια από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να δηλώσουμε ότι αντιμετωπίζουμε το Ταμείο μας όχι μόνο απλά αριθμητικά αλλά λαμβάνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, και  τον κοινωνικό ρόλο που επιβάλλεται να έχει κάθε συνταξιοδοτικό Ταμείο.
Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο σαν αριθμοί.

Συναδελφικά
Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                      Ο Γ.Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης           Μανώλης Χατζάκης

ΥΓ: Διαβάσαμε τόσο στον κλαδικό όσο και στον ημερήσιο τύπο κάποιες «περίεργες» και επικίνδυνες  απόψεις που αποδίδονται στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρών και αφορούν το μέλλον  των επικουρικών συντάξεων και των επαγγελματικών Ταμείων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να νομίζουν κάποιοι ότι θα απαλλαγούν από τις εργοδοτικές εισφορές καταστρέφοντας το ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Καλούμε άμεσα την ΕΕΑΕ να τοποθετηθεί δημόσια πάνω στο θέμα έτσι ώστε να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τις θέσεις του εργοδοτικού φορέα των ασφαλιστικών Εταιριών, και να μην αφήσει τις διαρροές ορισμένων μελών της να διαμορφώνουν τις θέσεις της, αν όντως την εκφράζουν.