news img
latest news

Ανακοίνωση για τη Σ.Σ.Ε.

Αθήνα 28/5/2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

Καθ’ όλο διάστημα της διαπραγμάτευσης για την νέα ΣΣΕ, γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Κατ’ αρχάς μέσω διαφόρων δημοσιευμάτων, που εντέχνως διοχετεύθηκαν στον κλαδικό τύπο, για δήθεν συμφωνία της ΟΑΣΕ με την ΕΑΕΕ στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην συνέχεια με τις εναγώνιες προσπάθειες των εργοδοτών να πείσουν, με «διαδρομίστικες» διαδόσεις, τους εργαζόμενους  ότι οι προτάσεις της ΕΑΕΕ δεν είναι και καταστροφικές, αλλά οδηγούν σε μικρές μειώσεις των αποδοχών μας, αναγκαίες (γιατί άραγε;) λόγω της συγκυρίας που ζούμε. Τέλος με τις διαβεβαιώσεις πολλών εργοδοτών προς τους εργαζόμενούς των εταιριών τους ότι δεν προτίθενται αλλά ούτε υπάρχει και η ανάγκη να κάνουν μειώσεις αποδοχών.

Τώρα εκδηλώνεται και νέα προσπάθεια που παρουσιάζει την Ομοσπονδία δήθεν σαν αδιάλλακτη, που βρίσκοντας συνεχώς προφάσεις δεν προχωρά στην υπογραφή της ΣΣΕ. Μάλιστα, και  προκειμένου να σπείρουν κάποιοι «καινά δαιμόνια», για  να διασπάσουν τους εργαζόμενους,  διαδίδουν ότι η μη υπογραφή οφείλεται στην εμμονή της Ομοσπονδίας να κατοχυρώσει τα «προνόμια» των εργαζομένων στις ασφαλιστικές που είναι θυγατρικές τραπεζών.

Δυστυχώς, στα πλαίσια της παραπάνω προσπάθειας, κυκλοφορούν και επιστολές που μας ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ, να απολογηθούμε γιατί δεν έχουμε προστρέξει να υπογράψουμε την ΣΣΕ των εργοδοτών και η οποία δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, διαχωρίζει παλαιούς και νέους εργαζόμενους   και τελικά δημιουργεί περιβάλλον εξαθλίωσης για το σύνολο του κλάδου.

Διευκρινίζουμε για πολλοστή φορά προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς αυτούς που εντέχνως θέλουν να το παραβλέπουν ότι η ενιαία ΣΣΕ του κλάδου αποτελείται από τρία κεφάλαια. Των μη θυγατρικών επιχειρήσεων, των θυγατρικών και των μεσιτών. Άρα η εργοδοτική  και η εργατική πλευρά οφείλουν να συμφωνήσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας και για τις τρείς περιπτώσεις. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι παραπάνω «αιτιάσεις» περί κωλυσιεργίας όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά στοχεύουν στην διάσπαση των εργαζομένων.

 Δηλώνουμε, για μια ακόμη φορά ότι όποιος θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα, δεν έχει παρά να διαβάσει τις ανακοινώσεις της ΟΑΣΕ και του ΣΥΑΕ στο site : www.oase.gr . Μπορεί επίσης πριν από  οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που εξυπηρετεί τελικά άλλα από τα συμφέροντα των εργαζομένων, να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της ΟΑΣΕ και του Σωματείου του.

Έτσι θα μπορεί να πληροφορηθεί για την υπαναχώρηση της ΕΑΕΕ, η οποία ενώ την 1/2/2012 είχε συμφωνήσει σε πάγωμα των αποδοχών, στην συνέχεια κωλυσιέργησε με διάφορες δικαιολογίες και  μόλις ψηφίστηκε το «μνημόνιο» άλλαξε στάση. Με αυτό τον τρόπο, μετέτρεψε  ένα καθαρά κλαδικό θέμα σε πολιτικό, επανερχόμενη με  απαιτήσεις, σκληρότερες και αυτών του ίδιου του αντεργατικού νόμου του «μνημονίου», που καταργούσαν το σύνολο της δομής της κλαδικής ΣΣΕ και το θεσμικό της πλαίσιο και οδηγούσαν σε μειώσεις της τάξης του 35%.

Η υπεύθυνη και σοβαρή στάση της Ομοσπονδίας και η σταθερή άρνησή της να δεχτεί τέτοιες προτάσεις, ήταν αυτή που οδήγησε στην συνέχιση του διαλόγου.

Είχαμε δηλώσει ότι η στάση μας αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία αλλά ως στάση σοβαρότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Είχαμε επίσης δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση για την ένδειξη καλής θέλησης και ανταπόκρισης στην ανάγκη του διαλόγου και από την πλευρά της ΕΑΕΕ, ήταν η μη καταγγελία της υπάρχουσας ΣΣΕ.

Η ΟΑΣΕ κατά την  διαδικασία του διαλόγου, συγκεκριμένα στις 4/5/2012,  και προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, έθεσε τέσσερα εύλογα ζητήματα.

Πρώτο  την μη καταγγελία της ΣΣΕ προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος.

Δεύτερο, για να προχωρήσουμε σε συμφωνία που θα προβλέπει οποιαδήποτε μείωση, θα πρέπει πρώτα οι εργοδότες να διασφαλίσουν τις  θέσεις εργασίας των υπηρετούντων συναδέλφων μας (που θα υποστούν και τις συνέπειες),  έτσι ώστε  να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο της απόλυσής τους και της επαναπρόσληψης των ίδιων ή ακόμη χειρότερα νέων, με αισθητά χαμηλότερους μισθούς.

 Τρίτο,   να διασφαλιστεί ότι,  το όποιο «πλαφόν» στο ποσοστό μείωσης των αποδοχών θα διασφαλιστεί και δεν θα θεωρηθεί αργότερα «οικιοθελής παροχή» του εργοδότη που θα έχει δικαίωμα να την «κόψει» είτε κατά την διάρκεια της ΣΣΕ είτε μετά την λήξη της.

Τέταρτο, αφού διαμορφωθεί  το πλαίσιο συμφωνίας για τις μη θυγατρικές να ακολουθήσει άμεσα συζήτηση για τις θυγατρικές και τους μεσίτες με τις αντίστοιχες διαπραγματευτικές ομάδες των χώρων αυτών.

Η ΕΑΕΕ χωρίς να απαντήσει και χωρίς καμιά αιτιολογία κατήγγειλε την ΣΣΕ στις 10/5/2012, τελείως συμπτωματικά, τρείς μέρες μετά την καταγγελία και απόρριψη από τον λαό μας των αντεργατικών πολιτικών της συγκυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά η ΟΑΣΕ εμμένοντας στην λογική του διαλόγου, στην συνάντησή που έγινε στις 21/5, ζήτησε την άρση της καταγγελίας  και την υπογραφή ΣΣΕ άμεσα. Είτε στα πλαίσια της συμφωνίας του Φεβρουαρίου είτε στα πλαίσια μιας νέας συμφωνίας, με την προϋπόθεση των παραπάνω δεσμεύσεων. Η ΕΑΕΕ δεν πήρε θέση δίνοντας  την εντύπωση ότι περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών, για να επιλέξει αν θα επιμείνει στις θέσεις της, εκβιάζοντας ταυτόχρονα με τον χρόνο του τριμήνου.

Συνάδελφοι,

Τέρμα πια τα ψέματα!

Γίνεται κατανοητό από όλους πλέον ποιος επιθυμεί και ποιος όχι την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα και ότι τους δίνεται η ευκαιρία, να κερδίσουν τα πάντα, εξοντώνοντας  τους εργαζόμενους, είναι γελασμένοι. Δεν θα τους επιτρέψουμε να επιβάλλουν με το «έτσι θέλω» απόψεις, που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων, στον εργασιακό μεσαίωνα, στην ύφεση, στο χάος. Καλούμε την ΕΑΕΕ να σταματήσει την αδιέξοδη τακτική της που ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» στον κλάδο και να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και ρεαλισμό το θέμα της ΣΣΕ.

Συνάδελφοι,

Με τις επιλογές μας, την ενότητά, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητά μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες για την κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε την υπογραφή ΣΣΕ  που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες του κλάδου, θα διασφαλίζει το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις δυσκολίες της οικονομίας μας και των εταιριών

Η ΟΑΣΕ στα πλαίσια της πάγιας θέσης της για πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή των συναδέλφων έχει καλέσει όλα τα σωματεία της να διοργανώσουν συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, αποφεύγοντας διχαστικές ενέργειες, με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας, όλοι μαζί μπορούμε.   

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

          Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

 Χρήστος Παπαδόγιαννης         Μανώλης Χατζάκης

Ποιοι Είμαστε

Η Ο.Α.Σ.Ε ιδρύθηκε το 1977 σαν δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση, με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ο.Α.Σ.Ε.) και με έδρα την Αθήνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9 κ ΣΙΝΑ, 106 72 ΑΘΗΝΑ

210-3616572 - 210-3616579

210-3647284

info@oase.gr

oase orig logo

oase logo footer