news img
latest news

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

5/2/06

Αλληλεγγύη

Άλλοι διακόσιοι πενήντα συνάδελφοί μας θα βρεθούν στον δρόμο και θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του χώρου μας. Μετά τις εταιρίες Οικονομική, Αργοναυτική, Γαλαξίας, Astra, ήρθε η σειρά της Εγνατίας και της Le Monde. Και έπεται συνέχεια…

Εκατοντάδες ασφαλιστικοί υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους πληρώνοντας τον αδίστακτο ανταγωνισμό της αγοράς, την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου του κράτους στις ασφαλιστικές εταιρίες, την άνεση και την ευκολία του κάθε αεριτζή να επενδύει μαύρο χρήμα σε ασφαλιστικές εργασίες. Οι μεγάλες εταιρίες, που ασκούν και θεσμικά - μέσω της συμμετοχής τους στην Εποπτική Αρχή - την εποπτεία του χώρου, τρίβουν τα χέρια τους από την εξέλιξη αυτή και τρέχουν να πάρουν με κάθε τρόπο την παραγωγή των εταιριών που κλείνουν.
Όμως, για τους ανέργους συναδέλφους μας, ούτε λέξη. Γιατί στο κάτω κάτω εδώ δεν μιλάμε για ασφάλιστρα. Για ανθρώπους μιλάμε. Για ανθρώπους που είχαν στηρίξει το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών τους πάνω στον κ. Γονή και σε αυτούς που του επέτρεψαν να φτάσει εκεί που έφτασε σήμερα.
Κεραυνός εν αιθρία το κλείσιμο της Εγνατίας;
Όχι βέβαια. Το 2000 ο κ. Γονής στον απόηχο του χρηματιστηριακού «θαύματος» αγόρασε την Εγνατία και την απογείωσε χάρις στην πολιτική του χαμηλού ασφαλίστρου. Ο κόσμος τόχε τούμπανο και οι κυβερνήσεις κρυφό καμάρι. Αλλά, όταν πρόεδρος της Εγνατίας είναι ο κ. Ξαρχάς, υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι να πουν;
Και η εποπτεία του Υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια;
Ανύπαρκτη όπως και τα αποθέματα της εταιρίας. Οι πρώην κυβερνώντες όχι μόνον δεν έκαναν τον παραμικρό έλεγχο, αλλά τους επέτρεψαν να αγοράσουν και άλλη ασφαλιστική εταιρία στις αρχές του 2004, την Le Monde. Οι σημερινοί κυβερνώντες τρία χρόνια τώρα δεν τολμούσαν να πειράξουν το «δικό τους» παιδί. Τα μεγάλα λόγια και οι δηλώσεις τους για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς γίνονται πράξη μόνο όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο.
Και σήμερα;
Διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά. Χωρίς τα δεδουλευμένα των τελευταίων μηνών. Χωρίς αποζημίωση, αφού το περιβόητο «προνόμιο», να προηγούνται δηλαδή οι εργαζόμενοι στην καταβολή των απαιτήσεων, το κατήργησε ο σοσιαλιστής Κουλούρης τον Δεκέμβριο του 2003 και ο φιλελεύθερος Παπαθανασίου ακόμη να το επαναφέρει παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του. Η δικαιολογία ότι προηγούνται οι ζημιωθέντες καταναλωτές δεν ευσταθεί γιατί η αποζημίωσή τους προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Κι εμείς;
Ας δείξουμε τουλάχιστον ότι δεν έχουμε χάσει εντελώς την ανθρωπιά μας. Ας δείξουμε την συναδελφική αλληλεγγύη μας. Σύλλογοι και Ομοσπονδία, ας απαιτήσουμε να πάρουν οι άλλες εταιρίες, τουλάχιστον, τόσους συναδέλφους, όσο θα είναι το ποσοστό της παραγωγής που θα σπεύσουν να καρπωθούν από την Εγνατία.
Συναδελφικά
Η Σ.Ε.

Ποιοι Είμαστε

Η Ο.Α.Σ.Ε ιδρύθηκε το 1977 σαν δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση, με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ο.Α.Σ.Ε.) και με έδρα την Αθήνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9 κ ΣΙΝΑ, 106 72 ΑΘΗΝΑ

210-3616572 - 210-3616579

210-3647284

info@oase.gr

oase orig logo

oase logo footer