news img
latest news

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΕΡΓΕΙ

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΕΡΓΕΙ

Η προσεχής Τετάρτη είναι μέρα απεργίας και αγώνα. Το μεροκάματο της απεργίας το χαρί­ζουμε σε όσους εργοδότες το έχουν τόση ανάγκη. Εμείς απεργούμε.

Σε όλο τον κόσμο η 1η Μαΐου είναι η μέρα της εργατικής τάξης. Τιμώνται οι αγώνες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται για τα δικαιώματά της, για καλύτερες συν­θήκες εργασίας, για ανθρώπινη αντιμε­τώπιση. Οι εργα­ζόμε­νοι παλεύουν για αξιοπρέπεια, για δημοκρατία, για ελευθερία, για ειρήνη.

Η εργατική τάξη θυμάται και τιμάει, ζει και αγωνίζεται. Τη μέρα αυτή ΑΠΕΡΓΕΙ.

Στην Ελλάδα σήμερα, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργα­σία. Η ανεργία μεγαλώνει με συνέπειες δραματικές γι αυτούς που την βιώνουν, για τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Έχει όμως επίπτωση και στους εργαζόμενους αφού η ανεργία εξασθενεί την διαπραγματευτική τους ικανότητα με συνέπεια να αυξάνεται και να μεγιστοποιείται η εκμετάλλευση.

Στη δύσκολη αυτή φάση του εργατικού κινήματος βρίσκουν ευκαιρία τα μεγάλα συμφέροντα και είτε άμεσα στις επιχειρήσεις τους είτε μέσω των κυ­βερνώντων σε διεθνές αλλά και σε Ελληνικό επίπεδο, αποσπούν δικαιώματα από αυτά που η εργατική τάξη με δεκαετίες αγώνων είχε κατακτήσει. Και ένα βασικό δικαίωμα είναι ο χρόνος εργασίας που την de facto και απλήρωτη επιμήκυνσή του θέλουν να την κάνουν και de jure.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα ασφαλιστικά τους δικαιώ­ματα, διεκ­δικώντας να επιστραφούν στο ΙΚΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία οι πε­ριουσίες τους που επί δεκαετίες κατασπατάλησαν σε άλλες επιδιώξεις οι κάθε είδους κυβερνήσεις, κεφάλαια που ήταν άτοκα δεσμευμένα ή που διάφοροι επιχειρηματίες δεν απέδιδαν. Εκεί είναι η λύση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και όχι στη μείωση των ισχνών συντάξεων, ούτε στην αύξηση των ορίων ηλικίας.

Στο χώρο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μαζί με τα ευρύτερα θέματα που απα­σχο­λούν όλους τους εργαζόμενους, θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση της αυτονομίας του υγιούς Επικουρικού μας Ταμείου αλλά και των δύο ειδικών Ταμείων κύριας ασφάλισης.

Αγωνιζόμαστε για καλλίτερες συμβάσεις ερ­γα­σίας, για μεγαλύ­τερη συμ­μετοχή των εργαζομέ­νων στο αποτέλεσμα του παραγόμε­νου προϊόντος.

Αγωνιζόμαστε για τήρηση των συμβάσεων από μεριάς εργοδοτών, μια που το φαινόμενο της παραβίασής τους είναι πλέον σύνηθες.

Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου και της εργαζόμε­νης, για τα δικαιώ­ματα των μητέρων, για την μείωση της εντατικοποίησης, που είναι προϊόν του ανταγωνισμού και της μεγιστοποίησης των εργοδοτικών κερδών.

Αγωνιζόμαστε παράλληλα για τη σωστή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, για καλλί­τερη εποπτεία, για ανάπτυξή της, για να υπάρχουν εγγυή­σεις για το μέλλον των εταιρειών και των θέσεων εργασίας μας.

Αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, έννοια που κάθε άλλο παρά αυτο­νόητη είναι.

Επειδή τίποτα δεν είναι αυτονόητο, την Πρωτομαγιά απεργούμε.

Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε την Πρωτομαγιά, κάποιοι φθείρουν συνει­δητά το νόημά της, μιλώντας για λουλούδια και άλλα συμπαθή θέματα… Η κυ­βέρνηση, για πρώτη φορά μετά την δικτατορία, δεν κηρύσσει την Πρωτομαγιά υπο­χρεωτική αργία, ασεβώντας έτσι στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Κά­ποιοι άλλοι τέλος, επιμένουν να διασπούν την εργατική τάξη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και απογοήτευση στους εργαζόμενους επ’ ωφελεία του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν. Για όσους έχουν συνείδηση της τάξης τους είναι μέρα απεργίας και αγώνα. Το μεροκάματο της απεργίας το χαρί­ζουμε σε όσους εργοδότες το έχουν τόση ανάγκη. Εμείς απεργούμε.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Τετάρτη 11/5/2005 στο πεδίο του Άρεως στις 10,30 π.μ.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Αθηνά Καραμήτρου Σωτήρης Οικονόμου

Ποιοι Είμαστε

Η Ο.Α.Σ.Ε ιδρύθηκε το 1977 σαν δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση, με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ο.Α.Σ.Ε.) και με έδρα την Αθήνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9 κ ΣΙΝΑ, 106 72 ΑΘΗΝΑ

210-3616572 - 210-3616579

210-3647284

info@oase.gr

oase orig logo

oase logo footer