news img
latest news

Ανακοίνωση για το Επικουρικό μας Ταμείο

                                           Αθήνα 26 Ιανουαρίου 2012

ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΟ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Εδώ και δύο περίπου μήνες, μέσω δημοσιευμάτων συνεντεύξεων στα ΜΜΕ καθώς και σε ανεπίσημες συναντήσεις, ο υπουργός Εργασίας  κ. Κουτρουμάνης δημοσιοποιεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις ενοποιήσεις Επικουρικών Ταμείων με το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, καταργώντας την οικονομική και περιουσιακή τους αυτοτέλεια. Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές συνοδεύονται και από προειδοποιήσεις ότι  όποιο ταμείο αποφασίσει να παραμείνει ανεξάρτητο, κινδυνεύει λόγω του  επισφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Το Επικουρικό μας Ταμείο (ΤΕΑΑΠΑΕ) είναι υγιέστατο, πλεονασματικό και με βάση όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μπορεί να επιβιώσει ανεξάρτητο και μάλιστα αυξάνοντας αν θέλει και τις παροχές του. Αυτό το εγγυάται η σημερινή περιουσία του, η έλλειψη εισφοροδιαφυγής και η προοπτική περαιτέρω αύξησης των ασφαλισμένων του.

Είναι προφανείς οι  στόχοι της Κυβέρνησης. Πρώτον θέλουν την περιουσία του για  να καλύψουν  τα τεράστια ελλείμματα που έχει το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ). Ελλείμματα που  δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές αφανισμού των αποθεμάτων του και από την επί πολλά χρόνια τακτική των διοικήσεων του ΙΚΑ και των κυβερνήσεων,  να οικειοποιούνται τα αποθεματικά του, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για την πληρωμή των κύριων συντάξεων του ΙΚΑ.     Δεύτερον ενοποιούν τα επικουρικά ταμεία των διαφόρων κλάδων, με αρχικό στόχο τον αφανισμό της περιουσίας τους και την μείωση των συντάξεων τους, και τελικό στόχο την κατάργησή τους και την ενοποίησή τους με την κύρια σύνταξη.

Εκτός των παραπάνω η Τράπεζα της Ελλάδος, με την συνενοχή της Κυβέρνησης (η οποία υποτίθεται επιβλέπει και εγγυάται την εξασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων), μετατρέπει παράνομα, χωρίς την δική μας απόφαση και έγκριση,  σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ)  τα μετρητά που κατέθεσε το Επικουρικό μας. Μας ενημερώνει δε ότι αυτά θα υποστούν και «κούρεμα», με αποτέλεσμα η περιουσία του Ταμείου να κινδυνεύει να υποστεί μείωση περίπου κατά 40%!!!  Δηλαδή να εξαφανίσουν 400 εκ € από τον κόπο των εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου.

Το ΤΕΑΑΠΑΕ και η περιουσία του είναι δημιούργημα του κλάδου μας και ποτέ δεν έχει επιβαρύνει κανέναν άλλο. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια της φιλοσοφίας που ήθελε τον κάθε κλάδο να φροντίζει, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές του, για μια επιπλέον σύνταξη για τους εργαζόμενούς του. Ακριβώς γι’ αυτό και το ταμείο μας ασφαλίζει τόσο τους μισθωτούς όσο και τους εργοδότες ή τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο μας. Τα αποθέματά του ( 1δις €) είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων αποταμίευσης και χρηστής διαχείρισης των χρημάτων των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου. 

Η Ομοσπονδία μας διαφωνεί κατηγορηματικά και καταγγέλλει τον επιχειρούμενο αφανισμό του Επικουρικού μας Ταμείου και απαιτεί την εξαίρεσή του από την σχεδιαζόμενη ενοποίηση.  Δηλώνει ότι η επιχειρούμενη εξαφάνιση των αποθεματικών του μέσω της ενοποίησης και του «κουρέματος» θα θεωρηθεί πράξη «κλοπής» και θα έχει την ανάλογη αντιμετώπιση.

Καταγγέλλουμε, για μια ακόμη φορά,  την καταστροφική για την χώρα και ανάλγητη για τους εργαζόμενους κυβερνητική πολιτική. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης   και του υπουργού της  κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος μάλιστα επικαλείται την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών ταμείων για να αιτιολογήσει την απόφασή του, όχι μόνο δεν λύνει τα σοβαρά προβλήματα των επικουρικών ταμείων που έχουν τέτοια (ιδιαίτερα του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ) αλλά οδηγεί στον αφανισμό και όσων σήμερα είναι υγιή.

 Επιπρόσθετα ο υπουργός λησμονεί ότι το θέμα της επικουρικής ασφάλισης είναι «κλαδική υπόθεση» όπως και παραπάνω εξηγήσαμε καθώς και το γεγονός ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα η αυθαίρετη αφαίρεση των δικαιωμάτων μας επί της περιουσίας μας και η υφαρπαγή της.

Κύριε υπουργέ, αναρωτιόμαστε μέχρι πότε σ’ αυτή την χώρα θα τιμωρούνται και θα εξαφανίζονται όσοι λειτουργούν σωστά, ενώ αντίθετα  θα έπρεπε, όπως και ο ίδιος έχετε τονίσει για το Ταμείο μας το ΤΕΑΑΠΑΕ, να επιβραβεύονται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Πολύ γρήγορα ξεχάσατε τις συνεχείς διαβεβαιώσεις που μας δίνατε καθησυχαστικά ότι δεν πρόκειται να παρέμβετε  στην λειτουργία του ΤΕΑΑΠΑΕ, αφού δεν έχει καμία ανάγκη και είναι βιώσιμο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η Ομοσπονδία μας έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς φορείς (ήδη συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη, οι οποίοι υποστηρίζουν τις θέσεις μας), πρωτοστατεί στον συντονισμό των ενεργειών  που οργανώνονται από τις Ομοσπονδίες εργαζομένων του ΤΕΑΙΤ, έχουμε προχωρήσει σε συναντήσεις με τον Υπουργό, συνεργαζόμαστε με ειδικούς νομικούς για τις απαιτούμενες νομικές ενέργειές μας. Προετοιμάζουμε και  και οργανώνουμε  την αντίδραση των εργαζομένων – ασφαλισμένων των ταμείων μας στην σχεδιαζόμενη καταστροφή της επικουρικής μας ασφάλισης.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είναι υπόθεση όλων μας να προστατεύσουμε την περιουσία μας και τις επικουρικές μας συντάξεις.

 Είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών που μας καταδικάζουν στην φτώχεια.

Έχουμε την δύναμη και τον τρόπο να τους σταματήσουμε.

Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους κόπους μας.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να καταστρέψει το Επικουρικό μας Ταμείο.      

Σας καλούμε να είστε σε επαγρύπνηση, να ενημερώνεστε από το site της ΟΑΣΕ, του ΣΥΑΕ και των επιχειρησιακών σωματείων σας.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης                         Μανώλης Χατζάκης

Ποιοι Είμαστε

Η Ο.Α.Σ.Ε ιδρύθηκε το 1977 σαν δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση, με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ο.Α.Σ.Ε.) και με έδρα την Αθήνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9 κ ΣΙΝΑ, 106 72 ΑΘΗΝΑ

210-3616572 - 210-3616579

210-3647284

info@oase.gr

oase orig logo

oase logo footer