news img
latest news

Ανακοίνωση 15/11/2007

Αθήνα, 18.10.2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Ένα θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας.

Ο διάλογος που πρέπει να διεξαχθεί δεν μπορεί να είναι προσχηματικός.

Κυβέρνηση, κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν με διαφάνεια όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα.

Το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης  απαιτεί λύση που δεν μπορεί να δοθεί με μόνο οικονομικά κριτήρια, αλλά κυρίως με πολιτικά.

Η επιστημονική έρευνα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κεντρικότερο πρόβλημα είναι η συνεχής υποχρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος καθώς επίσης και η εισφοροδιαφυγή (τόσο του κράτους ως εργοδότη όσο και των ιδιωτών). Αντίστοιχα σοβαρό πρόβλημα είναι και η αποκατάσταση της διαχρονικής «κλοπής» των αποθεματικών, η σωστή και διαφανής διαχείρισή τους.

Αυτό λοιπόν που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση (όπως όφειλαν και όλες οι προηγούμενες) είναι η πλήρης εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (1% του ΑΕΠ για το ΙΚΑ και 10% επί των αποδοχών των μισθωτών για τα ειδικά ταμεία) και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαναφερόμενα και ύστερα να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Όσον αφορά το κλαδικό ταμείο επικουρικής μας ασφάλισης ΤΕΑΑΠΑΕ η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι το Επικουρικό μας Ταμείο πρέπει να παραμείνει αυτόνομο.

Σε αυτό συνηγορούν δύο βασικοί λόγοι:

1. Το Ταμείο μας έχει οικονομική επάρκεια και υγιή αναλογιστική βάση για πολλές δεκαετίες του μέλλοντος, όπως αποδεικνύει η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Απασχόλησης. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει ουδέποτε χρηματοδοτήσει υποχρεώσεις του ΤΕΑΑΠΑΕ.

2. Στο Ταμείο ασφαλίζονται εκτός από τους 11.000 και πλέον μισθωτούς και πρόσωπα αυτοτελώς απασχολούμενα (εργοδότες, ασφαλιστές, ασφαλειομεσίτες, πράκτορες κ.λ.π.). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα και γίνεται προσπάθεια από το Ταμείο να ασφαλισθούν και περί τους 17.000 ακόμα διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά. Γίνεται έτσι κατανοητό, ότι το ΤΕΑΑΠΑΕ αποτελεί ουσιαστικά το μόνο κλαδικό Επικουρικό Ταμείο που ασφαλίζει όλους όσοι εμπλέκονται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Η Ομοσπονδία, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ανέλαβε πρωτοβουλίες:

1. Να καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς,  που συμμετέχουν στο ΤΕΑΑΠΑΕ, σε κοινή σύσκεψη προκειμένου να προγραμματιστούν οι ανάλογες ενέργειες

2. Να ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό κ. Μαγγίνα προκειμένου να του αναπτύξει τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας για την αυτοτέλεια του Επικουρικού μας Ταμείου.

3. Να εκδώσει πληροφοριακό φυλλάδιο και να πραγματοποιήσει περιοδείες στους χώρους εργασίας για ενημέρωση των συναδέλφων μας.

Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να υπάρξει που θα στηρίζει τυχόν απόφαση ενοποίησης ή συγχώνευσης του Επικουρικού μας Ταμείου. Ο μόνος λόγος που μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια απόφαση είναι η καταλήστευση των αποθεματικών του Ταμείου μας που έχουν δημιουργηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων και των εταιριών καθώς και την σωστή διαχείριση του ταμείου μας.

Θεωρούμε ότι όλος ο κλάδος ενωμένος πέρα από οποιαδήποτε παραταξιακή ή κομματική σκοπιμότητα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει σε αλλαγές που θα θίγουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους συλλόγους του χώρου μας μαζί με την Ο.Α.Σ.Ε. να αγωνιστούν για την διατήρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Συναδελφικά

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Αθηνά Καραμήτρου       Μανώλης Χατζάκης

Ποιοι Είμαστε

Η Ο.Α.Σ.Ε ιδρύθηκε το 1977 σαν δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση, με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ο.Α.Σ.Ε.) και με έδρα την Αθήνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9 κ ΣΙΝΑ, 106 72 ΑΘΗΝΑ

210-3616572 - 210-3616579

210-3647284

info@oase.gr

oase orig logo

oase logo footer